Türkiye’nin ham çelik üretimi ilk çeyrekte azaldı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyu ile paylaştı. Türkiye’nin ham çelik üretimi mart ayında bir önceki yıla göre %2,8 azalarak 3,1 milyon tona geriledi. Yılın ilk çeyreğinde ise üretim %3,4 düşüşle 9,3 milyon ton olarak kaydedildi.

March’ta nihai mamul tüketimi bir önceki yıla göre %23,2 azalışla 2,6 milyon tona, yılın ilk çeyreğinde ise %7,3 düşüşle 9,1 milyon ton seviyesine düştü.

ÇELİK ÜRÜNLERİ İHRACATI YÜKSELDİ

Çelik ürünleri ihracatı mart ayında miktar olarak %31,3 artarak 1,5 milyon ton, değer olarak ise %18,6 artışla 1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

2024’ün aynı dönemine göre ihracat, ocak-mart döneminde miktar bazında %18,5 artarak 3,8 milyon ton, değer bazında ise %8,4 artışla 2,6 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Çelik ürünleri ithalatı ise mart ayında önceki yılın aynı dönemine göre %23,6 azalarak 1,2 milyon tona, değer açısından ise %24,5 düşüşle 885,5 milyon dolara geriledi.

Ocak-mart döneminde ise ithalat miktar bazında önceki yılın aynı dönemine göre %4,6 artarak 4,2 milyon tona yükseldi. Değer bazında ise ithalat %4,2 azalarak 3 milyar dolar seviyesine geriledi.

Geçen yılın ilk çeyreğinde %74,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ilk çeyreğinde %84,6 seviyesine yükseldi.

ÜRETİMDE TÜRKİYE 7. SIRADA

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, hurda kısıtlamalarının küresel bir eğilim haline gelmesi ve AB Çelik ve Metal Eylem Planı’na hurda kısıtlamalarının dahil edilmesi gibi gelişmelere dikkat çekti.

Yayan, ABD’nin son tarife düzenlemelerini hatırlatarak, sektörün rotasını Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerine çevirdiğini belirtti.

Gelecekte artacak olan hurda talebine vurgu yapan Yayan, “Türkiye, dünyada 7’nci sırada yer alarak 9,3 milyon ton üretim gerçekleştirdi. Dekorbanizasyon çalışmalarıyla birlikte, 2030’a kadar hurda talebinin %20 artacağı bekleniyor. Hurda ihtiyacımızın karşılanması ve yurt içi hurda üretiminin artırılması için alternatif pazarlara ve girdilere odaklanmalıyız.” şeklinde konuştu.

Related Posts

İzin ücretini peşin ödemeyen yandı! Yargıtay işçiyi haklı buldu

Milyonlarca çalışan ve işvereni ilgilendiren merak edilen kritik kararı Yargıtay açıkladı. Yıllık ücretli izne çıkan işçinin izinde geçen sürelerinin ücretini maaş hesabına izne çıkmadan yatırmayan işveren, işçinin haklı feshiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.