Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihracatı 20 milyar dolara yaklaştı

Türkiye’nin Afrika Ülkelerine İhracatı Artmaya Devam Ediyor

Türkiye, 2003’te Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi’ni benimserken, bu strateji kapsamında gerçekleştirilen projeler ve işbirlikleri sayesinde Afrika kıtasıyla ticaretini artırmaya devam ediyor.

Geçen yıl Türkiye, 56 Afrika ülkesine ihracat gerçekleştirerek toplam ihracatının yüzde 7,4’ünü oluşturdu. Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı ihracat miktarı yıllık bazda yüzde 1,7 artarak 19 milyar 419 milyon 425 bin dolara yükseldi. Mısır, Fas ve Libya, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer aldı.

İhracatta Kimya Sektörü Öne Çıkıyor

Türkiye’nin Afrika ülkelerine yaptığı ihracatın sektörlere göre dağılımına bakıldığında, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 3,1 milyar dolarla en çok dış satımı gerçekleştirirken, bunu hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü izledi. Çelik, otomotiv endüstrisi, elektrik, elektronik gibi sektörler de önemli bir paya sahip.

Türkiye’nin makine ve aksamları, tekstil ve ham maddeleri, mobilya, kağıt, orman ürünleri, demir ve demir dışı metaller gibi sektörler de Afrika’ya ihracat yaparken, süs bitkileri, zeytin ve zeytinyağı, yaş meyve, sebze, kuru meyve ve tütün mamulleri gibi sektörler ise daha az dış satım gerçekleştirdi.

Geçen yıl Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı ihracatta en çok paya sahip olan ülkeler arasında Cezayir, Cibuti, Fas, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Libya, Mısır, Nijerya, Senegal ve Tunus bulunuyor. Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi, ihracat rakamlarına olumlu yansıdı ve Mısır’a yapılan ihracat yüzde 21,8 artış gösterdi.

Gana, Nijerya, Libya ve Fas gibi ülkelerde de Türkiye’nin ihracatı yükselirken, Türkiye’nin Afrika ülkelerine olan ihracatı her geçen yıl artış göstermeye devam ediyor.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı duyurdu: 72 milyon lira idari para cezası uygulandı!

Ticaret Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi: “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında Ticaret Bakanlığımız tarafından yapılan inceleme ve denetimlerde yetki belgesiz ikinci el …

Bir yıl bekletilip 50 milyon TL’ye satılıyor: 5 kardeşe servet kazandırıyor

Muş’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteğiyle coğrafi işaret belgesi alan eski kaşar peyniri, tüketicilerden talep görüyor. Girişimci 5 kardeşin kurduğu tesiste yılda üretilen 160 ton eski kaşar peyniri …

Ateşkes kararı sonrası altında fiyatlamalar nasıl gelişecek?

ABD önderliğinde Orta Doğu’da “ateşkes” kararının ardından, FED ne yapacak?

Litvanya sanayi üretiminde beklenmedik durgunluk

Litvanya İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, 2025 Mayıs ayında Litvanya’nın sanayi üretimi yıllık bazda yalnızca %1,9 oranında artış gösterdi. Bu oran, önceki ayki %2,5’lik yukarı yönlü revize edilmiş büyümenin altında kalarak, son on bir …

Türklerin bir numaraları tercihiydi: 123 yıllık Alman şirketi iflasın eşiğinde

123 yıllık Alman şirketi Herzog iflas başvurusunda bulundu. 1902 yılında at battaniyesi üretimiyle faaliyetlerine başlayan ve sonrasında kamp-karavan malzemeleriyle tanınan şirket, özellikle Türkiye’de de tercih edilen karavan malzemeleriyle biliniyordu. Şirket, yeniden yapılanma sürecine girerek faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor.

‘Kira bedeli’ yazmak gerekir mi? Tüketiciler Birliği noktayı koydu!

Konutun hem kirada hem satışta fahiş fiyatları gördüğü ekonomik koşullarda, kiracı ve ev sahipleri arasında sorunların artışı dikkat çeker noktaya gelmişti. Yüksek enflasyon şartlarında, Türkiye tarihinde görüşlmemiş çoklukta kiracı-ev sahibi davası …