Sanayiciler batmaya mahkum

Türkiye İş Dünyası Zorlu Bir Süreçten Geçiyor

Türkiye’de son dönemde yaşanan siyasi gerilimin ardından, Merkez Bankası’nın faiz artırımı iş dünyası için zorlu bir sürece neden oldu. Sanayiciler, faiz oranlarının makul seviyelere inmesini umut ederken umutları yarım kaldı. İstanbul Sanayi Odası’nın nisan ayı meclis toplantısında iş dünyası temsilcileri, “ithalatçı ve ihracatçının batmaya mahkum olduğunu” belirtti. Ayrıca, “Türk sanayisi yabancı şirketlere satılma riski ile karşı karşıya” ifadeleri kullanıldı.

İhracat Maliyetleri Artıyor

Makina İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ağrikli, rekabet için ihracatçının maliyet altında fiyatlar sunmak zorunda kaldığını dile getirdi. İhracatçılar için maliyetlerin artmasıyla ilgili örnek veren Ağrikli, “İki yıl önce 10 liraya mal ettiğimiz bir ürünü artık 12 liraya satıyoruz. Maliyetlerimiz arttıkça kar marjı azalıyor ve iş dünyası eriyor” şeklinde konuştu.

Sanayiciler Endişeli

Türkiye Makina Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran, Türk sanayisinin yabancı şirketlere satılma riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Dalgakıran, bu durumun farklı bir krize işaret ettiğini ve sanayicilerin endişeli olduğunu vurguladı. Ayrıca, “İleri teknolojinin gelişmediği, yeni sanayi dallarının oluşmadığı bir ortamda zorluklar artıyor” şeklinde konuştu.

İhracat Maliyetleri Yükseliyor

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, yüksek faizlerin ihracatçıları zarara uğrattığını belirtti. Ticari kredi faizlerinin yüksek olmasının ihracatçıları olumsuz etkilediğini söyleyen Tecdelioğlu, “Beklentiler ötelendi ve iş dünyası zorlu bir süreçten geçiyor” dedi.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı duyurdu: 72 milyon lira idari para cezası uygulandı!

Ticaret Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi: “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında Ticaret Bakanlığımız tarafından yapılan inceleme ve denetimlerde yetki belgesiz ikinci el …

Bir yıl bekletilip 50 milyon TL’ye satılıyor: 5 kardeşe servet kazandırıyor

Muş’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteğiyle coğrafi işaret belgesi alan eski kaşar peyniri, tüketicilerden talep görüyor. Girişimci 5 kardeşin kurduğu tesiste yılda üretilen 160 ton eski kaşar peyniri …

Ateşkes kararı sonrası altında fiyatlamalar nasıl gelişecek?

ABD önderliğinde Orta Doğu’da “ateşkes” kararının ardından, FED ne yapacak?

Litvanya sanayi üretiminde beklenmedik durgunluk

Litvanya İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, 2025 Mayıs ayında Litvanya’nın sanayi üretimi yıllık bazda yalnızca %1,9 oranında artış gösterdi. Bu oran, önceki ayki %2,5’lik yukarı yönlü revize edilmiş büyümenin altında kalarak, son on bir …

Türklerin bir numaraları tercihiydi: 123 yıllık Alman şirketi iflasın eşiğinde

123 yıllık Alman şirketi Herzog iflas başvurusunda bulundu. 1902 yılında at battaniyesi üretimiyle faaliyetlerine başlayan ve sonrasında kamp-karavan malzemeleriyle tanınan şirket, özellikle Türkiye’de de tercih edilen karavan malzemeleriyle biliniyordu. Şirket, yeniden yapılanma sürecine girerek faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor.

‘Kira bedeli’ yazmak gerekir mi? Tüketiciler Birliği noktayı koydu!

Konutun hem kirada hem satışta fahiş fiyatları gördüğü ekonomik koşullarda, kiracı ve ev sahipleri arasında sorunların artışı dikkat çeker noktaya gelmişti. Yüksek enflasyon şartlarında, Türkiye tarihinde görüşlmemiş çoklukta kiracı-ev sahibi davası …