İktisatçı Sönmez uyardı: Çok daha büyük bir bütçe açığıyla karşı karşıya kalacağız






Bütçe Gerçekleşmeleri Açıklandı: 2025 Yılına Ait Veriler Değerlendirildi

Bütçe Gerçekleşmeleri Açıklandı: 2025 Yılına Ait Veriler Değerlendirildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılı Nisan ayına ait merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Nisan ayında bütçe, 174,7 milyar TL açık verdi ve yılın ilk dört ayındaki toplam açık 885,5 milyar TL’ye yükseldi.

İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, halktv.com.tr’ye verilen verileri değerlendirerek, “İlk dört ayın bütçe verileri faiz harcamalarının %100’e yakın artış gösterdiğini ve 724 milyar TL’yi aştığını ortaya koyuyor. Bu durum toplanan vergilerin dörtte birinin faize harcandığını gösteriyor.” dedi.

Sönmez, verileri yorumlayarak, “Yeni yılın ilk dört ayında vergi gelirlerinin %54’e yakın arttığı görülüyor. Geçen yılın aynı dönemine göre bütçe açığı önemli ölçüde arttı. Toplam açığın 885,5 milyar TL’ye ulaşması dikkat çekici.” şeklinde konuştu.

2025 bütçe açık hedefinin 1.9 trilyon TL olduğunu hatırlatan Sönmez, açıklanan rakamlara işaret ederek, “Hedefin gerçekleşmesinin zor olduğunu vurguladı. İlk dört ayda 885 milyar TL’yi aşan açık, bütçe hedefinin %46’sını oluşturuyor. Bu durum, hedefin tutulamayacağını ve çok daha büyük bir bütçe açığıyla karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Ayrıca, dezenflasyon iddialarına rağmen bütçe ayağında programa uygun bir şekilde ilerlenmediği gerçeği de göz ardı edilmemeli.” şeklinde açıklamada bulundu.

SADECE BÜTÇE AÇIĞI ARTMADI, FAİZ DIŞI DA ARTTI

Nisan ayında merkezi yönetim faiz dışı giderleri 871,5 milyar TL, faiz dışı açık ise 85,9 milyar TL olarak kaydedildi. Ocak-Nisan döneminde ise faiz dışı giderler 3 trilyon 525,1 milyar TL, faiz dışı açık ise 160,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

GELİR GİDER DENGESİ BOZULUYOR

Nisan ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 1 trilyon 132,1 milyar TL olurken, bütçe gelirleri 957,4 milyar TL düzeyinde kaldı. Bu durum, gelirlerin giderleri karşılamadığını ve açığın giderek büyüdüğünü ortaya koyuyor.

Ocak-Nisan döneminde toplam giderler 4 trilyon 249,7 milyar TL, toplam gelirler ise 3 trilyon 364,2 milyar TL olarak açıklandı.


Related Posts

Ticaret Bakanlığı duyurdu: 72 milyon lira idari para cezası uygulandı!

Ticaret Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi: “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında Ticaret Bakanlığımız tarafından yapılan inceleme ve denetimlerde yetki belgesiz ikinci el …

Bir yıl bekletilip 50 milyon TL’ye satılıyor: 5 kardeşe servet kazandırıyor

Muş’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteğiyle coğrafi işaret belgesi alan eski kaşar peyniri, tüketicilerden talep görüyor. Girişimci 5 kardeşin kurduğu tesiste yılda üretilen 160 ton eski kaşar peyniri …

Ateşkes kararı sonrası altında fiyatlamalar nasıl gelişecek?

ABD önderliğinde Orta Doğu’da “ateşkes” kararının ardından, FED ne yapacak?

Litvanya sanayi üretiminde beklenmedik durgunluk

Litvanya İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, 2025 Mayıs ayında Litvanya’nın sanayi üretimi yıllık bazda yalnızca %1,9 oranında artış gösterdi. Bu oran, önceki ayki %2,5’lik yukarı yönlü revize edilmiş büyümenin altında kalarak, son on bir …

Türklerin bir numaraları tercihiydi: 123 yıllık Alman şirketi iflasın eşiğinde

123 yıllık Alman şirketi Herzog iflas başvurusunda bulundu. 1902 yılında at battaniyesi üretimiyle faaliyetlerine başlayan ve sonrasında kamp-karavan malzemeleriyle tanınan şirket, özellikle Türkiye’de de tercih edilen karavan malzemeleriyle biliniyordu. Şirket, yeniden yapılanma sürecine girerek faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor.

‘Kira bedeli’ yazmak gerekir mi? Tüketiciler Birliği noktayı koydu!

Konutun hem kirada hem satışta fahiş fiyatları gördüğü ekonomik koşullarda, kiracı ve ev sahipleri arasında sorunların artışı dikkat çeker noktaya gelmişti. Yüksek enflasyon şartlarında, Türkiye tarihinde görüşlmemiş çoklukta kiracı-ev sahibi davası …