İK Profesyonelleri Yapay Zeka Tabanlı CV’leri Değerlendiriyor

İK Profesyonelleri Yapay Zeka Tabanlı CV’leri Değerlendiriyor

İş başvurularında yapay zeka araçlarının kullanımına dair İK profesyonellerinin görüşlerini ortaya koyan bir araştırma sonuçlarına göre, her üç İK profesyonelinden ikisi yapay zeka ile hazırlanan özgeçmişlerle karşılaşıyor. Ancak her iki profesyonelden biri bu CV’leri özgünlükten uzak buluyor.

Yapay Zeka İşe Alım Süreçlerini Değiştiriyor

Son dönemde ChatGPT, Gemini gibi yapay zeka tabanlı metin üretim araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte işe alım süreçlerinde ciddi bir değişim gözleniyor. Artık şirketler, özgeçmişleri yapay zeka ile değerlendirip filtrelerken, ilk aşama görüşmelerini yapay zeka aracılığıyla gerçekleştiren şirketlerin sayısı artıyor. Adaylar da iş başvurularında yapay zekadan yararlanarak CV ve ön yazılarını oluşturuyor. Peki, bu durum İK profesyonellerinin kararlarını nasıl etkiliyor?

İK Profesyonellerinin Görüşleri

Yapılan araştırmaya göre, İK profesyonellerinin yüzde 32’si son bir yılda birkaç kez veya birkaç kez yapay zeka tarafından hazırlanan bir CV veya ön yazıyla karşılaştıklarını belirtiyor. Ancak %36’sı hiç rastlamadığını söylerken, rastlamayanların önemli bir bölümü yapay zeka kullanıldığını düşünüyor. İK profesyonellerinin %52’si yeni mezun ve stajyerlerin, %17’si 1-3 yıl deneyimli olanların, %4’ü orta düzey profesyonellerin özgeçmişlerinde yapay zeka izlerine rastladığını dile getirirken, %27’si ise yapay zekanın tüm aday gruplarının CV’lerinde etkili olduğunu düşünüyor.

Yapay Zekalı CV’lerin Değerlendirilmesi

İK profesyonellerinin %53’ü bir CV’nin yapay zeka ile hazırlanmasının kararlarını doğrudan etkilemediğini belirtirken, %29’u yapay zeka kullanımını desteklediğini ifade ediyor. Ancak %18’i bu CV hazırlama yöntemini olumsuz buluyor çünkü adayın gerçek yeteneklerini yansıtmayabileceğini düşünüyor.

Çoğu İK profesyoneli yapay zekalı CV’leri tekrarlayan ve özgünlükten uzak bulsa da, bu CV’lerin mülakatlarda anlaşılması gerektiğine inanıyor. Katılımcıların %50’si bu CV’leri abartılı bulurken, %37’si standart ama yeterli buluyor. %15’i abartılı veya yanlış bilgiler içerdiğini düşünürken, %62’si bazı bölümlerin gerçek dışı olduğunu belirtiyor.

Yapay Zeka Etik Tartışmaları

Araştırmada, adayların yapay zeka kullanımı hakkında bilgi vermesinin gerekli olup olmadığı da soruldu. Katılımcıların %42’si bu bilgi verilmesi gerektiğini düşünürken, %36’sı gerekmeyebileceğini savunuyor.

Kolay İK CEO’su Çağlar Yalı, “Adaylar, yapay zekayı destek aracı olarak görmeli ve CV’lerini kendi deneyimleriyle zenginleştirmeliler. Şirketler ise adayın yetkinliklerini derinlemesine anlamaya odaklanmalı ve tekniği insan merkezli bir değerlendirme yaklaşımına dahil etmeliler” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir