Dünya genelinde pek çok ülke, sıcak hava dalgalarına karşı teyakkuza geçti

“`html

Dünya genelinde, aşırı sıcak hava dalgalarının sebep olduğu can kayıpları, orman yangınları ve günlük yaşamda aksamalara karşı yetkililer alarma geçmiş durumda. Birçok şehirde sıcak hava koşullarının olumsuz etkilerini bertaraf etmek için çeşitli önlemler alınırken, giderek artan sıcaklıkların iklim değişikliği ile bağlantılı olduğu ifade ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri

Ulusal Hava Durumu Servisi’ne (NWS) göre, ABD’nin doğu bölgeleri, 23 Haziran’dan bu yana kavurucu sıcaklarla baş başa. New York Belediye Başkanı Eric Adams, bu aşırı sıcaklıkların her yıl kentte 500 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığını belirtti. Termometreler New York’ta 37,7 dereceyi gördü.

NBC News’ün bildirdiğine göre, Missouri eyaletinde 23 Haziran’da bir kadının aşırı sıcaklar sebebiyle hayata veda ettiği aktarıldı. Ayrıca, New Jersey eyaletinde açık hava mezuniyet törenine katılan 100’ü aşkın kişi sağlık hizmeti almak zorunda kaldı.

Güney Kore

Kore Meteoroloji İdaresi’nin (KMA) yaptığı açıklamada, Güney Kore’de geçtiğimiz ay en yüksek günlük sıcaklık ortalamasının kaydedildiği belirtildi. Ülke genelinde 28-30 Haziran tarihleri arasında, 1904’ten bu yana en yüksek sıcaklık değerlerine ulaşıldığı vurgulandı.

Güneydoğudaki Daegu’da 30 Haziran’da ortalama sıcaklık 30,7 derece olarak ölçüldü ve bu, 2005 yılında kaydedilen bir öncekini aştı. Başkent Seul’de ise 30 Haziran’da 28,2 derece kaydedildi ve bu, yaz aylarının en yüksek beşinci sıcaklık değeri oldu.

Japonya

Japonya Meteoroloji Ajansı’nın (JMA) bildirdiğine göre, ülke genelinde Haziran ayında 1898’den bu yana en yüksek sıcaklık ortalaması kaydedilmiş durumda. Geçtiğimiz ay, 1991 ile 2020 yılları arasındaki ortalama değerin 2,3 derece üzerinde bir sıcaklık yaşandı.

Temmuz ayının ilk yarısında maksimum sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıkması bekleniyor ve vatandaşlar, sıcak çarpmasına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor.

Pakistan

Yerel haberlere göre, Haziran ayında Pencap eyaletinin bazı bölgelerinde sıcaklıklar 50 dereceye kadar yükseldi. Lahor’da 11 Haziran’da 45 dereceye ulaştı. Yetkililer, bol su içilmesi, sıcak saatlerde dışarı çıkılmaması ve hasta, yaşlı bireylerle çocukların güvenliğine dikkat edilmesi konusunda çağrıda bulundu.

Hindistan

Hindistan Meteoroloji Dairesi (IMD) başkent Yeni Delhi’de, Haziran ayı boyunca sıcak hava etkisini sürdürünce 11 Haziran’da “kırmızı alarm” ilan etti. Himaçal Pradeş, Rajasthan ve Pencap ‘kırmızı alarm’ verilen bölgeler arasında yer aldı. Jammu ve Keşmir bölgesindeki yoğun sıcaklardan ötürü okullar ve kamu kurumları 15 gün süreyle tatil edildi.

İngiltere

İngiltere Meteoroloji Kurumu’nun açıklamasına göre, günlük ortalama sıcaklıklar uzun dönem ortalamalarının üzerinde seyir ediyor. Ülkede, 16,9 derece ortalama sıcaklıkla en sıcak Haziran ayı kaydedilirken, Birleşik Krallık genelindeki ortalama sıcaklık 15,2 derecede kaldı ve 1884’ten bu yana en sıcak ikinci Haziran ayı olarak kayıtlara geçti.

İklim bilimci Amy Doherty, bu tür aşırı sıcak olaylarının sıklığı ve şiddetinin insan aktiviteleri kaynaklı küresel ısınma etkisiyle arttığını belirtti.

Fransa

Meteo France, aşırı sıcaklar nedeniyle Paris de dahil olmak üzere 16 bölgede kırmızı alarm, 68 bölgede ise turuncu alarm ilan etti. Haberlere göre, Besançon ve Grenoble’da sıcak hava sebebiyle iki kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Uniform temporum sıcaklıklardan dolayı 1 Temmuz’da ülke genelinde yaklaşık 1900 okul kapatılırken, Paris’teki sıcaklar Eyfel Kulesi’nin üst katını ziyarete kapattı. Tarn-et-Garonne vilayetindeki Golfech Nükleer Santrali’nin bir reaktörünün çalışmaları da sıcak hava nedeniyle durduruldu.

Almanya

Alman Meteoroloji Servisi’nden (DWD) yapılan açıklamada, 3 Temmuz’da belirlenen bazı bölgelerde sıcaklıkların 39 dereceyi bulması ve hatta 40 derecenin üzerine çıkması bekleniyor. Özellikle güney ve batı kesimlerinde 30 Haziran’dan itibaren aşırı sıcakların etkili olacağı vurgulandı.

Ayrıca, sıcak hava dalgasının ardından süregelen kuraklık, Almanya için kritik öneme sahip Ren Nehri üzerindeki nakliye işlemlerini de zorlaştırmakta.

İtalya

İtalya’dan ANSA ajansının haberine göre, sıcakların etkisiyle Palermo’da 53 yaşındaki bir kadın ve Bologna’da 47 yaşındaki bir göçmen yaşamını yitirdi. Vicenza kenti yakınlarındaki bir şantiyede de aşırı sıcaklar altında çalışan iki işçinin fenalaştığı, birinin komada olduğu ifade edildi. Sendikalar, en sıcak saatlerde çalışmaların durdurulmasını önerdi.

İtalya Sağlık Bakanlığı, güneşten korunma yöntemlerine yönelik dikkat edilmesi gereken hususları halkla paylaştı ve 2 Temmuz itibariyle 18 kentte aşırı sıcaklar sebebiyle “kırmızı alarm” ilan etti. Ülke genelindeki sıcak hava nedeniyle hastalanan ve acil servislere sıcak çarpmasıyla başvuranların sayısında artış gözlemlendi.

İspanya

İspanya Meteoroloji Enstitüsü (AEMET), Barselona’da sıcaklık kayıtlarının tutulduğu 1914’ten bu yana en sıcak Haziran ayının yaşandığını duyurdu. 2023’ten bu yana 26 derece ortalama sıcaklık kaydedildi ve bir önceki rekor 2003’te 25,6 derece olarak ölçüldü.

Ayrıca, Haziran ayının en yüksek sıcaklık değeri 30 Haziran’da 37,9 derece olarak kaydedildi.

Belçika

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihleri arasında ülke genelinde tehlikeli sıcaklıklar için “turuncu alarm” yayınladı. 2020’de “kırmızı alarm” verilen ülkede yaşlılar, çocuklar ve kalp rahatsızlığı olanlar için dikkatli olunmasını tavsiye etti.

Hollanda

Hollanda Meteoroloji Enstitüsü (KNMI), aşırı sıcaklıklar nedeniyle Noord-Brabant, Gelderland ve Limburg bölgelerinde 1-2 Temmuz için “turuncu alarm” verildiğini bildirdi. Ülke genelinde Ulusal Sıcaklık Planı da yürürlüğe girdi.

Bazı ilkokulların öğleden sonra idari izinle eğitimine ara verirken, açık alanlarda çalışma saatlerinin 10.00-16.00 arasında durdurulması tavsiye edildi. Hava durumu sitesi Weeronline, güneydeki Gilze en Rijen bölgesinde sıcaklıkların öğle saatlerinde 35,7 derece olarak ölçüldüğünü bildirdi.

İran

Resmi haber ajansı IRNA’nın bildirdiğine göre, Iran’ın Kirman ve Yezd eyaletlerinde aşırı sıcaklıklar yüzünden tüm kamu ve özel sektör 2 Temmuz’da bir gün süreyle tatil edildi. Kirman Valiliği’nden yapılan açıklamada, bu tatil kararının enerji iletimini sürdürmek ve halk sağlığını korumak için Meteoroloji Kurumu’nun raporlarına dayanarak alındığı ifade edildi. Yezd’de ortalama sıcaklık 40 derecenin üzerinde seyrediyor.

Fas

Fas Meteoroloji Dairesi, 30 Haziran’da birçok bölgede sıcaklıkların 44 dereceye kadar çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yüksek sıcaklıkların görüldüğü dönemde, kuzeydeki Beni el-Leys ormanında yangın çıktığı ve Tatvan civarındaki ormanlık alana yayıldığı bildirildi.

“`

Related Posts

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Günde 1-3 fincan kahve içen kadınlar için çarpıcı araştırma sonucu

Yapılan yeni bir araştırma, kahve içmenin sağlıklı yaşlanmaya katkı sağlayabileceğini ortaya koydu.

Çocuğunuz ekran başında dakikalarca oturuyorsa…

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Aykut Bayrak, çocuklarda kabızlık şikayetlerinin arttığını belirtti. Ekran başında geçirilen uzun saatler, hareketsizlik ve yanlış beslenme bu sorunun temel nedenleri arasında yer alıyor.

Tırnak mantarını tedavisi sabır gerektiriyor! Önlemenin yolu bu çoraplardan geçiyor

Tırnak mantarının yayılmasını engellemek için ayakların günlük olarak yıkanması ve çok iyi şekilde kurulanması, evde ortak çorap ve terlik kullanımından kaçınılması, başkalarıyla tırnak bakımı araçlarının paylaşılmaması gerektiğini kaydeden Podolog Muharrem Tosun, tırnak mantarının nedenleri, risk grupları, tedavi yöntemleri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Uzmanı açıkladı: Kalp krizi riskini azaltmada etkili olabilir

Sadece sinir uçlarını değil kalbinizi de mi etkiliyor? Uzmanlar, zona hastalığının kalp damarlarına zarar verdiğini söylüyor. Peki, tek bir aşıyla bu riskleri azaltmak mümkün mü?

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.