Ceset çiçeği, 15 yıl aradan sonra ilk kez çiçek açtı

Çürüyen et, çürük yumurta ve lağım suyuna benzetilen keskin kokulu nadir bir çiçek, Avustralya’da çiçek açtı ve bu son aylarda görülen üçüncü çiçeklenme oldu.

Çalışanlar, bilimsel adıyla “amorphophallus titanum” ya da “titan arum” olarak da bilinen ceset çiçeğinin Canberra’daki Avustralya Ulusal Botanik Bahçeleri’nde 15 yıldır ilk kez geçtiğimiz Cumartesi günü açtığını ve Pazartesi günü kapanacağını söyledi.

Ana vatanı Endonezya’da “bunga bangkai” olarak adlandırılan çiçek, Batı Sumatra’nın yağmur ormanlarına özgüdür. Doğada bu bitkiden yaklaşık binden az olduğu düşünülüyor.

Doğal ortamında her 7 ila 10 yılda bir sadece birkaç gün çiçek açan bu bitkiden bir tanesi, Ocak ayı sonlarında Sidney’deki Kraliyet Botanik Bahçeleri’nde kısa süreliğine çiçek açtı.

Kasım ayında Melbourne’un güneybatısındaki Geelong Botanik Bahçeleri’nde de bitki kısa süreliğine çiçek açtı.

“CESET ÇİÇEĞİ”

Ceset Çiçeği, dünyanın en kötü kokulu bitkilerinden biridir. Kötü kokulu olması nedeniyle Leş çiçeği de denir. Latince adı Amorphophallus titanum’dur.

Amorphophallus titanum, dünyadaki en büyük dallanmamış çiçeklenmeye sahip çiçekli bir bitkidir. Çiçeklenme 3 metre yüksekliğe ulaşabilir. Büyük bir taç yaprağına benzeyen bir spathe tarafından sarılmış kokulu bir çiçek taçından oluşur. Dışta koyu yeşil, içte koyu bordo kırmızısı, derin çatlaklı bir dokuya sahiptir. Spadix oyuktur ve büyük bir ekmeği andırır.

Related Posts

Rusya, Ukrayna’da iki yerleşim birimini ele geçirdi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna’daki faaliyetleriyle ilgili güncel bilgi verildi. Rus güçlerinin Ukrayna cephesinde ilerlediği kaydedilen açıklamada, “Harkiv bölgesinde Sobolevka, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin de …

Zelenskiy: İHA üretmek konusunda ABD’yle ortak çalışma konusunda anlaştık

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, insansız hava araçlarının (İHA) üretilmesine ilişkin ortak çalışmaların artırılması konusunda ABD tarafıyla anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Kurmay subayların yüzde 95’i FETÖ’cü çıktı

Türk Silahlı Kuvetleri’nde komutanların görev süresini uzatan teklif, TBMM’de görüşülürken kurmay subayların yüzde 95 inin terör örgütü FETÖ ile bağlantılı olduğu açıklandı.

Arkeologların ağzı bir karış açık kaldı: Toplam 22 bin torbalık malzeme çıktı

Arkeologlar, Çekya’nın Kralovehradecki bölgesinde, D35 otoyolu güzergâhında Laten dönemine ait eşsiz bir Kelt yerleşimi keşfetti. Hradec Kralove Üniversitesi’nden Ladislav Rytir ve Doğu Çekya Müzesi’nden Miroslav Novak’ın öncülük ettiği kazılarda, 25 …

Rusya ve Azerbaycan arasında kriz derinleşiyor: ‘iki ülke arasındaki mücadelenin asıl nedeni Zengezur Koridoru’

Son aylarda Azerbaycan ve Rusya ilişkilerinde gerilim belirgin biçimde arttı. Uzmanlara göre, Moskova ve Bakü arasında başlayan mücadelenin ardında, önemli ulaşım hatları üzerindeki hakimiyet ve küresel projelere entegrasyonla ilgili derin bir jeopolitik rekabet yatıyor. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Zengezur Koridoru’nun açılması için başlatılan girişim, Bakü ve Moskova arasındaki krizin temel nedeni olarak gösteriliyor.

Prof. Dr. Süleyman Pampal: ‘7-7.5 civarında deprem her an olabilir’

Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin ardından Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “7-7.5 üzerinde bir deprem her an mümkündür. Deprem tehlikesi çok yüksek” dedi.