Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

Yenidoğan çetesi tehdit ettikleri savcıyı araştırmış!

Savcı Yavuz Engin’i tehdit eden Yenidoğan çetesi hakkında iddianame düzenlendi.

CHP’de 30 Haziran trafiği: Kılıçdaroğlu’nun “Açıklama yap” taleplerini reddettiği öne sürülmüştü; o iki isim İmamoğlu’na gidiyor

CHP’de 30 Haziran trafiği: Kılıçdaroğlu’nun “Açıklama yap” taleplerini reddettiği öne sürülmüştü; o iki isim İmamoğlu’na gidiyor

Son dakika… İran’dan yeni füze saldırısı

İran’dan 4 dalga halinde fırlatılan füzeler Tel Aviv’i vurdu. Beerşeba’da bir apartman bloğunun vurulduğu belirtilen saldırılarda 6 kişinin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Rusya’dan İran’a manevi destek çıktı

ABD ve İsrail saldırıları sırasında İslam İşbirliği Teşkilatı toplantıları için İstanbul’da bulunan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi dün Moskova’da Rusya lideri Putin ile görüştü.

BBP’li belediyede rüşvet skandalı iddiası… Müteahhitte işlem engeliyle rüşvet baskısı

Elazığ’ın merkeze bağlı Yazıkonak Belediyesi’nde müteahhit Doğan Tan, belediye çalışanı M.A.’nın 25 bin TL rüşvet istediğini iddia etti. Rüşveti reddeden Tan, işlemlerinin aylarca bekletildiğini ve tehdit edildiğini savunuyor. Skandal, savcılığa taşındı. Birlik Partili Başkan Hatif Çadırcı’nın yönetimindeki belediyede yaşanan bu skandal iddialar, Tan’ın savcılığa yaptığı suç duyurusu ile gündeme taşındı.

Arda’nın umut dolu mücadelesi: Doktorlar yüzde 1 yaşama şansı verdi ama o hayata tutundu

Ankara’da 18 aylıkken sulama havuzuna düşen ve 23 dakika boyunca oksijensiz kalan Arda Yıldırım (7), yatağa bağlı olsa da yaşama tutundu. Doktorların sadece yüzde 1 yaşama şansı verdiği Arda’ya evde sağlık hizmeti ve özel eğitim desteği sağlanıyor.