Altının ons fiyatında merkez bankalarının etkisi!

Jeopolitik Riskler Altın Fiyatlarını Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump‘ın göreve gelmesiyle birlikte uyguladığı politikalar, küresel ekonomik aktivitede endişelere neden oluyor. Jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankası (Fed) politikalarındaki belirsizlikler, emtia piyasasında sert dalgalanmalara yol açıyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, Rusya’nın 8-10 Mayıs zafer günü nedeniyle bir ateşkes ilan edebileceğini ancak Ukrayna’nın bu süre zarfında dronlarla saldırı düzenleyebileceği spekülasyonları olduğunu belirtti. Bu durumun altın fiyatlarında önemli bir artışa neden olabileceğine dikkat çekti.

Manukyan, Hindistan-Pakistan gerilimi durumunda altın fiyatlarının yükselebileceğini ancak bunun finansal bir dinamik olmadığını vurguladı. Ayrıca, kur hareketlerinin bazı ülkelerde fiyatların yükselmesine sebep olduğunu ve bu durumun altın talebini azalttığını söyledi.

Merkez bankaları açısından, global gidişatın 3200-3300 dolar arasında büyük bir fark yaratmadığını belirten Manukyan, önemli olanın dolar likiditesi olduğunu ifade etti.

Altının kısa vadede değer kaybedebileceğini belirten Manukyan, jeopolitik gerginliklerin devam etmesi durumunda altının etkilenmeyeceğini ve altın/gümüş rasyosunun finansal sistemdeki kaygılar nedeniyle 100’e kadar çıkabileceğini dile getirdi.

Bakır ve Gümüş Piyasası

Manukyan, ABD’nin eylemleri sonucu Çin’in imalat sektörünü vuracağını ve bu durumun talepte zayıflamaya neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, altından farklı olarak gümüşün finansal sisteme entegre olmadığını ve piyasaların iyi olduğunda spekülatif bir yükseliş yaşayabileceğini ifade etti.

Gümüşün altından ayrı bir değerlendirme gerektirdiğini söyleyen Manukyan, altın/gümüş rasyosunun 100’ün üzerine çıkabileceğini, ancak sistem üzerindeki tartışmalar devam ettiği sürece normalleşmenin zor olacağını belirtti.

Enflasyonu tetikleyecek bir Fed politikası veya ABD’nin anlaşmazlık yaşadığı ülkelerin tahvillerinden çıkmaya başlaması durumunda ABD tahvillerinin cazibesini kaybedebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Ticaret Bakanlığı duyurdu: 72 milyon lira idari para cezası uygulandı!

Ticaret Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi: “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında Ticaret Bakanlığımız tarafından yapılan inceleme ve denetimlerde yetki belgesiz ikinci el …

Bir yıl bekletilip 50 milyon TL’ye satılıyor: 5 kardeşe servet kazandırıyor

Muş’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteğiyle coğrafi işaret belgesi alan eski kaşar peyniri, tüketicilerden talep görüyor. Girişimci 5 kardeşin kurduğu tesiste yılda üretilen 160 ton eski kaşar peyniri …

Ateşkes kararı sonrası altında fiyatlamalar nasıl gelişecek?

ABD önderliğinde Orta Doğu’da “ateşkes” kararının ardından, FED ne yapacak?

Litvanya sanayi üretiminde beklenmedik durgunluk

Litvanya İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, 2025 Mayıs ayında Litvanya’nın sanayi üretimi yıllık bazda yalnızca %1,9 oranında artış gösterdi. Bu oran, önceki ayki %2,5’lik yukarı yönlü revize edilmiş büyümenin altında kalarak, son on bir …

Türklerin bir numaraları tercihiydi: 123 yıllık Alman şirketi iflasın eşiğinde

123 yıllık Alman şirketi Herzog iflas başvurusunda bulundu. 1902 yılında at battaniyesi üretimiyle faaliyetlerine başlayan ve sonrasında kamp-karavan malzemeleriyle tanınan şirket, özellikle Türkiye’de de tercih edilen karavan malzemeleriyle biliniyordu. Şirket, yeniden yapılanma sürecine girerek faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor.

‘Kira bedeli’ yazmak gerekir mi? Tüketiciler Birliği noktayı koydu!

Konutun hem kirada hem satışta fahiş fiyatları gördüğü ekonomik koşullarda, kiracı ve ev sahipleri arasında sorunların artışı dikkat çeker noktaya gelmişti. Yüksek enflasyon şartlarında, Türkiye tarihinde görüşlmemiş çoklukta kiracı-ev sahibi davası …