Rusya ve Azerbaycan arasında kriz derinleşiyor: ‘iki ülke arasındaki mücadelenin asıl nedeni Zengezur Koridoru’

Rusya ve Azerbaycan Arasındaki Kriz Derinleşiyor: Zengezur Koridoru Nedeniyle Gerilim Artıyor

Azerbaycan’a ait yolcu uçağının 25 Aralık 2024’te Rus hava sahasında ateş açılması sonucu düşmesinden sonra başlayan olaylar, Yekaterinburg’da Azerbaycanlıların evlerine yapılan baskınlarda 2 kişinin öldürülmesiyle tırmanışa geçti.

Rusya’nın Yekaterinburg’da Azerbaycanlı vatandaşların yaşadığı evlere düzenlediği baskında 2 Azerbaycanlı öldürüldü, birkaç kişi yaralandı ve 9 kişi de gözaltına alındı. Bu olayın ardından, Rusya’nın Bakü Büyükelçiliği yetkilileri Dışişleri Bakanlığına çağrılarak Azerbaycan’ın tepkisini dile getirdi.

İki ülke arasındaki gerilim, 1 Temmuz’da Bakü’deki Azerbaycan polisinin Sputnik ofisine operasyon düzenlemesi ve bazı personelinin gözaltına alınmasıyla zirveye ulaştı. Gözaltına alınan 2 Sputnik çalışanının aynı zamanda Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB) üyesi olduğu iddia edildi.

Bekir Safarov adlı Azerbaycan vatandaşı, Rus yetkililerin yürüttüğü cinayet soruşturması kapsamında hakim karşısına çıkarıldı. Safarov, Ermeni subay Gurgen Margaryan’ı öldürmekle suçlanıyor. Safarov’un kaldığı eve yapılan baskında, Azerbaycanlı kardeşler Ziyadin ve Hüseyin Safarov, Rus güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu öldü.

Rusya’dan Yurt Dışındaki Vatandaşlar İçin Uyarı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan’da bulunan Rus vatandaşlarına yönelik uyarıda bulundu. Bakanlık, Azerbaycan’daki Rus vatandaşlarının dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, seyahat edecek Rus vatandaşlarının ülkedeki durumu göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtti.

Uzmanlar, Rusya ve Azerbaycan arasındaki gerilimin temelinde Zengezur Koridoru’nun yer aldığı görüşünde. Koridorun bölgede ekonomik ve siyasi dengeleri değiştireceğine inanan uzmanlar, iki ülkenin projede ilerleme kaydetmesiyle karşı karşıya geldiğini dile getirdi.

Azerbaycan güvenlik güçlerinin Bakü’deki Sputnik ofisine düzenlediği operasyonda İgor Kartav ve Yevgeni Belousov adlı Rus vatandaşları gözaltına alındı.

Zengezur Koridoru ve Bölgedeki Önemi

2020’de Azerbaycan’ın zaferiyle sonuçlanan 2. Karabağ Savaşı, bölgedeki güç dengesini değiştirdi ve yeni ulaşım koridorlarının hayata geçirilmesine olanak sağladı. Anlaşmayla, Ermenistan’ın uzun süredir elinde tuttuğu topraklardan çekilmesi ve böylece yeni ulaşım yollarının açılması planlandı.

Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki yeni ulaşım bağlantısı, anlaşmanın kilit maddelerinden biri oldu. Zira Orta Asya’dan gelen ulaşım koridorları burada kesiliyor ve Azerbaycan’ın Nahçıvan ve Türkiye ile bağlantısı engelleniyordu.

Zengezur, İran, Ermenistan, Azerbaycan, Rusya ve Türkiye gibi birçok ülkeyi ilgilendiren stratejik bir konumda bulunuyor. Çeşitli oyuncuların çıkar çatışmaları coğrafyadaki gerilimi artırırken, Koridorun açılmasıyla ticaret, lojistik ve ilişkilerin geliştirilmesiyle bölgedeki refah artacak.

Bakü-Moskova Gerilimi ve Büyük Mücadele

AZ News’e konuşan siyaset bilimci Engin Özer, Güney Kafkasya’daki gelişmelerin, Avrasya’daki büyük mücadelenin yansıması olduğunu belirtti. Özer’e göre, bu koridorlar üzerinde hakimiyet kurmak, sadece ekonomik değil aynı zamanda siyasi nüfuz anlamına da gelmektedir.

Özer, Rusya ile Azerbaycan arasında silahlı çatışma olasılığının düşük olduğunu söylerken, diplomatik ve siyasi gerilimlerin artarak devam edeceğini öngördü. Azerbaycan’ın 2022’de Rusya ile imzaladığı Müttefik İşbirliği Bildirisi’ni gözden geçirebileceği ihtimaline dikkat çeken Özer, Bakü’nün Türkiye ile askeri iş birliğini artırabileceğini belirtti.

Zengezur Koridoru ve Siyasi Önemi

CNN Türk’e konuşan gazeteci Tural Müseyibov, Zengezur’un açılmasıyla bölgede büyük bir ticaret fırsatının doğacağını ve Koridorun sadece ekonomik değil aynı zamanda stratejik önemi olduğunu vurguladı. Müseyibov, Zengezur Koridoru’nun Ermenistan’ın da ticari fayda sağlayacağını ve Erivan yönetiminin Azerbaycan ile barış içinde yaşamasının gerekli olduğunu belirtti.

Müseyibov, Zengezur’un açılmasıyla Kafkasya’da dengenin sağlanacağını ve bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin artacağını belirterek, Türkiye ve Azerbaycan’ın ortak kaderi olduğunu ifade etti.

Related Posts

Prof. Dr. Süleyman Pampal: ‘7-7.5 civarında deprem her an olabilir’

Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin ardından Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “7-7.5 üzerinde bir deprem her an mümkündür. Deprem tehlikesi çok yüksek” dedi.

İtalya’da aşırı sıcaklar can aldı

İtalya’da aşırı sıcak hava sebebiyle 2 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. İtalya’nın güneydeki Palermo kentinde kalp rahatsızlıkları olduğu belirtilen 53 yaşındaki bir kadının dün hayatını kaybettiği açıklandı. Bir diğer ölüm haberi ise ülkenin …

İsrail Genelkurmay Başkanı Suriye topraklarında askerleriyle görüştü

Tel Aviv ile Şam arasında normalleşme müzakereleri iddiaları gündemdeyken, İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Suriye’nin güneyinde yer alan Golan Tepeleri’nde komutanlar ve askerlerle bir araya geldi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Zamir …

Bilecik’te yine orman yangını çıktı

Bilecik’in merkeze bağlı Vezirhan beldesinde orman yangını çıktı. Bilecik’te geçtiğimiz haftada da çıkan yangın güçlükle kontrol altına alınmıştı.

Beyaz Saray: Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak

Beyaz Saray: Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak

Baraj için dereyi kuruttular: Yüz binlerce balık telef oldu

Konya’nın Hadim ve Güneysınır ilçelerinden geçen Göksu Nehri, Avşar ve Eğiste Barajlarında su tutulması nedeniyle kurudu. Nehirde yüz binlerce balık telef olurken bölgede çiftçilik yapan üreticiler susuzluk nedeniyle zor günler yaşıyor. Öte yandan Konya’nın bölgede bulunan Göksu Şelalesi’de , turizm açısından önem arz ediyor.