Grossi: İran’ın nükleer silah ürettiğine dair tek bir delil yok

UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi: İran Nükleer Silah Üretmiyor

UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi, CNN televizyonunda yaptığı açıklamada, İsrail’in saldırı başlattığı sırada İran’ın nükleer silah üretmediğini belirtti.

Grossi, “İran’da nükleer denetimlerle ilgili rapor, herhangi bir askeri eylem için bir gerekçe oluşturamaz. Askeri eylem, bizim ifadelerimizle hiçbir ilgisi olmayan siyasi bir karar” dedi ve “Bu rapordaki söylediklerimiz zaten yeni değil” ifadesini kullandı.

UAEA Başkanı, “Bu rapora göre İran’da sistemli bir nükleer silah üretim ve geliştirme programı olmadığını belirttik. İran’da böyle bir şeyin varlığına dair hiçbir kanıtımız yok” dedi.

Grossi, 2000’li yılların başında İran’da nükleer silah üretme faaliyetlerine ilişkin bazı tespitlerin yapıldığını ancak şu an böyle bir durumun olmadığını vurguladı.

Diğer yandan, İran’ın, ajansın sorularına yeterince cevap vermediğini belirten yetkili, bu durumun endişe verici olduğunu ve “Geçmişte böyle bir durum yaşandı. Şu anda böyle bir durumla karşılaşmıyoruz. Bu nedenle konuşulanlar tamamen spekülasyondan ibaret olabilir” dedi.

UAEA Raporundaki Suçlamalar

İsrail’in İran’a saldırıları başlamadan önce UAEA Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen kararda, İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nı ihlal ettiği iddia edilmişti. İran’ın özellikle 2000’li yıllardan önce, gizli nükleer faaliyetler ve beyan edilmemiş nükleer materyaller konusunda ajansla işbirliği yapmadığı belirtilmişti.

İran yönetimi, UAEA raporu yayımlanmadan önce, eskiden ortaya atılan iddialara karşı savunma yapmış ve beyan edilmemiş hiçbir faaliyetleri olmadığını dile getirmişti.

Önceki açıklamalarında Grossi, UAEA müfettişlerinin İran’ın bir nükleer silah programı yürüttüğüne dair somut kanıt bulamadığını ancak durumun hala endişe verici olduğunu ifade etmişti.

Related Posts

Rusya ve Azerbaycan arasında kriz derinleşiyor: ‘iki ülke arasındaki mücadelenin asıl nedeni Zengezur Koridoru’

Son aylarda Azerbaycan ve Rusya ilişkilerinde gerilim belirgin biçimde arttı. Uzmanlara göre, Moskova ve Bakü arasında başlayan mücadelenin ardında, önemli ulaşım hatları üzerindeki hakimiyet ve küresel projelere entegrasyonla ilgili derin bir jeopolitik rekabet yatıyor. Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasında Zengezur Koridoru’nun açılması için başlatılan girişim, Bakü ve Moskova arasındaki krizin temel nedeni olarak gösteriliyor.

Prof. Dr. Süleyman Pampal: ‘7-7.5 civarında deprem her an olabilir’

Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin ardından Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “7-7.5 üzerinde bir deprem her an mümkündür. Deprem tehlikesi çok yüksek” dedi.

İtalya’da aşırı sıcaklar can aldı

İtalya’da aşırı sıcak hava sebebiyle 2 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. İtalya’nın güneydeki Palermo kentinde kalp rahatsızlıkları olduğu belirtilen 53 yaşındaki bir kadının dün hayatını kaybettiği açıklandı. Bir diğer ölüm haberi ise ülkenin …

İsrail Genelkurmay Başkanı Suriye topraklarında askerleriyle görüştü

Tel Aviv ile Şam arasında normalleşme müzakereleri iddiaları gündemdeyken, İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Suriye’nin güneyinde yer alan Golan Tepeleri’nde komutanlar ve askerlerle bir araya geldi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Zamir …

Bilecik’te yine orman yangını çıktı

Bilecik’in merkeze bağlı Vezirhan beldesinde orman yangını çıktı. Bilecik’te geçtiğimiz haftada da çıkan yangın güçlükle kontrol altına alınmıştı.

Beyaz Saray: Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak

Beyaz Saray: Trump, Suriye’ye yönelik yaptırımların hafifletilmesine ilişkin kararname imzalayacak