Türkiye’nin elektrikli otomobilde 2030 hedefi şaşırttı!

Enerji Terminali Programı’nda Elektrikli Ulaşımın Geleceği Tartışıldı

Enerji Terminali Programı’na konuk olan Pınar, elektrikli araçların yaygınlaşması ve sektörün geleceği hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Pınar, e-mobilite trendinin aslında yenilik olmadığını belirterek, “Henry Ford’un ilk ticari aracının piyasaya sürülmesiyle birlikte elektrikli araçların varlığı başlamıştı. Elektrikli araçlar yeni bir teknoloji değil, aslında. Ancak o dönem fosil yakıtların verimliliği elektrikli araçları geri plana itti. Ford’un elektrikli araç birimini yöneten Thomas Alva Edison ve Ford’un eşi elektrikli araç kullanıyor. Bu da gösteriyor ki e-mobilite geçmişten bugüne önemli bir konudur.” dedi.

Batarya teknolojilerindeki gelişmelerin ardından 2010’lardan sonra büyük bir elektrikli araç furyasının başladığına dikkat çeken Pınar, bunun sektörde büyük bir değişimi beraberinde getirdiğini vurguladı.

Elektrikli araçların ulaşımda sunduğu farklı teknolojilerle ilgili konuşan Pınar, “Elektrikli araçlar sayesinde artık bir bilgisayarın sahibi oluyorsunuz. Yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik sayesinde çevreye duyarlı bir ulaşım sistemine geçiş yapıyoruz. Karbon ayak izini azaltma konusundaki çabalarımız da bu noktada önemli bir rol oynuyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

– Elektrikli Araçların Geleceği Ve Talep Artışı

Türkiye’de enerji ithalatının faturasının son 20 yılda 1 trilyon doları aştığını belirten Pınar, sürdürülebilirlik ve e-mobilite konusundaki stratejik planlamalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Elektrikli araç sayısının özellikle yerli üretimin artmasıyla 220 binden fazlaya yükseldiğine işaret eden Pınar, “Türkiye’de e-mobilite sadece bir ulaşım biçimi değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı haline geliyor. Şu anda ülkemizdeki toplam araçların yüzde 1’i elektrikli araçlardan oluşuyor. Ancak 2030 yılına gelindiğinde satılacak araçların yüzde 60’ının elektrikli olacağını öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

Pınar, elektrikli araçlara talebin artarak devam ettiğini belirterek, Çin, Avrupa ve ABD’nin bu alanda öncü olduğunu dile getirdi. Türkiye’de de elektrikli araç kullanımını teşvik etmek için altyapı çalışmalarının önemli olduğunu söyledi.

– Elektrikli Araçların Geleceği: Menzil ve Teknoloji

Batarya teknolojilerindeki gelişmelerin menzil ve şarj süreleri konusunda umut verici olduğunu belirten Pınar, şunları söyledi: “Elektrikli araçlar şu anda 400 ile 600 kilometre arasında menzile sahip ve hızlı şarj imkanıyla yarım saatte enerji alabiliyor. Laboratuvar çalışmalarında bin kilometrenin üzerinde menzil sağlayabilecek teknolojiler geliştiriliyor. Güvenlik ve sağlık konusunda da elektrikli araçlar diğer ekipmanlarla aynı standartlara sahip.”

Pınar, elektrikli araçların kullanımında güvenlik ve şarj altyapısının önemli olduğunu belirterek, ülkemizdeki teşviklerin ve önlemlerin önemini vurguladı.

Toplu taşıma alanında da alternatif enerji kaynaklarının kullanımının arttığını ifade eden Pınar, Türkiye’deki elektrikli otobüslerin sayısının arttığını ve belediyelerin bu alanda önemli adımlar attığını belirtti.

Kurban Bayramı’nda elektrikli araçlarla seyahat edecek vatandaşlara önerilerde bulunan Pınar, “Şarj istasyonlarına erken ulaşarak yolculuğunuzu planlayın. Elektrikli araçlar en verimli hızda çalışırken 110 ila 90 km/h hız arasında performans gösteriyor. Alternatif rotalar deneyerek keyifli bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Related Posts

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.

Tüketiciyi “korsan gözlükçülerden” koruyacak düzenleme yolda

TBMM’de görüşmeleri devam eden kanun teklifiyle, optisyen-gözlükçü işletmelerinin faaliyette bulunmalarına ilişkin esaslar düzenlenirken, sektör, bu düzenlemeyle korsan optisyenlerin önlenmesini bekliyor.