Biyoteknolojide yenilikçi çözümler için düğmeye basıldı

Türkiye Biyoteknoloji ve Genomik Araştırmalarda Küresel İlaç Piyasasında Önemli Bir Rol Oynamaya Hazırlanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” raporuna göre, Türkiye biyoteknolojik ve genomik araştırmaları destekleyerek küresel ilaç piyasasında dikkate değer bir oyuncu olma potansiyeline sahip.

Pandemi sürecinde aşı geliştirme çalışmalarının hızla ilerlemesi, biyoteknolojik ilaçların önemini arttırmış durumda. Son verilere göre, 2019’da küresel ilaç satışlarının %31’i biyoteknolojik ilaçlardan oluşurken, Kovid-19 aşılarının etkisiyle bu oran 2021’de %39’a yükseldi ve 2023’te %41’e ulaştı. Biyoteknolojik ilaçların, hücre ve gen tedavilerini içerecek şekilde 2028 yılına kadar %46’ya çıkması bekleniyor.

Türkiye ilaç pazarı, 9,35 milyar dolarlık büyüklüğü ile dünya ilaç pazarı sıralamasında ilk 20 ülke arasında yer almakta olup, biyoteknolojik ürünler bu pazarın %17,6’sını oluşturuyor. Ülkemizde 374 biyoteknolojik ilaç ve 103 biyobenzer ilaç ruhsatlandırılmış durumda ve bunlardan 33 biyobenzer ilaç Türkiye’de üretiliyor.

Türkiye’de yerli bir biyoteknolojik ilaç geliştirilmesinin yanı sıra sektöre sağlanan 1,1 milyar dolarlık yatırım teşviki desteği ile ilaç sanayisinin biyoteknolojik ilaçlar içindeki imal ilaç payını %8’den %33’e, değer bazında ise %1’den %9’a çıkardığı görülüyor.

OMİKS PLATFORMU VE ULUSAL OMİKS PLATFORMU

Sağlık teknolojileri alanında atılan adımlar, ekonomik büyüme ve rekabetçilik kadar stratejik özerklik ve ulusal güvenlik açısından da büyük önem taşıyor. Bu kapsamda, “Omiks” teknolojileri hastalıkların moleküler düzeyde anlaşılmasını, erken tanı ve kişiselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesini sağlıyor.

Kurulması planlanan “Ulusal Omiks Platformu”, biyoteknoloji ve tıp alanlarında çağdaş çözümler sunmak için büyük veri setlerini güvenli ve sistemli bir şekilde toplamayı, depolamayı ve analiz etmeyi amaçlıyor. Platform, yapay zeka ve kişiselleştirilmiş tıp entegrasyonuyla geniş kapsamlı bir altyapı sunarak sistem biyolojisine odaklanan akıllı sağlık sistemlerinin temelini oluşturacak.

Akademik ve endüstriyel işbirliğini geliştirerek yenilikçi çalışmalara öncülük etmesi beklenen Ulusal Omiks Platformu, kanser tedavilerinden metabolik hastalıkların kontrol altına alınmasına kadar geniş bir yelpazede biyomedikal uygulamalara katkı sağlayacak.

YERLİ İLAÇ ÜRETİMİ VE GELECEKTEKİ SAĞLIK TRENDLERİ

“Biyoteknoloji Üretim Programı” ile Türkiye’nin biyoteknolojik ilaç ithalatını azaltıp net ihracatçı konuma geçişi hedefleniyor. Bu kapsamda, TÜBİTAK, üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle biyoteknoloji araştırma altyapılarının güçlendirilmesi ve yerli üretimin desteklenmesi planlanıyor.

Biyoteknoloji yatırımları Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında teşvik edilirken, uzun vadeli uygun finansman imkanları da sunulacak. 2022’de kurulan Biyoteknoloji İhtisas OSB, biyoteknoloji alanında güçlü bir oyuncu haline gelmek için girişimcileri, bilim insanlarını ve sanayicileri bir araya getiriyor.

Sağlık teknolojileri, ülkelerin ulusal güvenliği ve bağımsızlığı için kritik öneme sahip. Gelecek 5 yılda onkoloji, immünoloji, diyabet ve obezite alanlarında büyümenin diğer alanlardan daha hızlı olması beklenirken, nörolojik bozukluklar, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklara yönelik yeni tedavilerin de artması tahmin ediliyor.

2030’a kadar antikor ilaç konjugatları, çoklu spesifik antikorlar, RNA bazlı tedaviler, gen/hücre tedavileri ve radyofarmasötikler gibi yeni yöntemler ve teknolojilerin büyümesi bekleniyor.

Related Posts

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte

Bakan ‘bir ilk’ diye açıkladı: Türkiye Pakistan’da doğal gaz ve petrol arayacak

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan ziyaretinde Türk şirketlerinin Pakistan açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunacağını ve bunun bir ilk olacağını açıkladı.

Tüketiciyi “korsan gözlükçülerden” koruyacak düzenleme yolda

TBMM’de görüşmeleri devam eden kanun teklifiyle, optisyen-gözlükçü işletmelerinin faaliyette bulunmalarına ilişkin esaslar düzenlenirken, sektör, bu düzenlemeyle korsan optisyenlerin önlenmesini bekliyor.