Dev asteroitin Dünya’ya çarpacağı tarih açıklandı: Atom bombasından 500 kat güçlü, Birleşmiş Milletler harekete geçti

2024 YR4 Asteroiti, Aralık 2024’te Şili’deki ATLAS teleskopları tarafından keşfedildi. Çapının 40 ila 90 metre arasında olduğu tahmin edilen asteroit, Torino Çarpma Tehlike Ölçeği’nde 3. seviyede yer alıyor. Bu seviye, asteroitin yerel ölçekte etkili olabileceği fakat küresel bir tehdit oluşturmadığı anlamına geliyor.

Torino, Dünya’ya çarpma potansiyeli olan gök taşlarının oluşturduğu tehdidi belirten 11 puanlık bir ölçektir. Seviye ne kadar yüksekse, uzay nesnesinin yaratacağı yıkım da o kadar yüksek kabul edilir.

Atom Bombasından 500 Kat Güçlü

Bir asteroitin yıkıcı potansiyeli, bileşimi, hızı ve kütlesine bağlıdır. 2024 YR4 hala çok uzakta olduğu için bu özellikler henüz tahmin edilebilir durumda. Gökbilimciler, 2024 YR4’nün çarpma anında yaklaşık 8 milyon ton TNT’ye veya Hiroşima’ya atılan atom bombasının gücünün 500 katına eşdeğer bir hava patlaması yaratacağını düşünüyor.

‘Şehir Yıkıcı’ lakabı verildi

Bilim insanları, yerel ölçekte tehdit oluşturması sebebiyle asteroite Şehir Yıkıcı anlamına gelen “City Destroyer” lakabını verdi.

Asteroit nereye çarpacak?

NASA Mühendisi David Rankin, asteroit için bir risk koridoru çizdi. Buna göre %2’lik ihtimal gerçekleşir ve asteroit Dünya’ya düşerse, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Etiyopya, Sudan, Nijerya, Venezüela, Kolombiya ve Ekvador risk altında olacak.

Birleşmiş Milletler Harekete Geçti

Şehir Yıkıcı’ya karşı gezegenin korunması için BM acil durum protokolü etkinleştirdi. Bu protokol şimdilik sadece asteroitin hareketlerini anlamak için sürekli izleme ile sınırlı olacak.

Önlemler Test Ediliyor

Dünya’yı yıkıcı potansiyele sahip asteroitlerden korunmak için birçok kurum önleyici çalışmalar gerçekleştiriyor. NASA, 2023 DART Görevi adı verdiği projeyle Dimorphos adlı zararsız bir asteroite roket atarak testler yaptı. Bu deney, roketlerin benzer gök cisimlerine fırlatılabildiğini, bu tür çarpışmaların söz konusu nesnelerin yönünü değiştirebileceğini kanıtladı.

Related Posts

Wi-Fi’nin Sırrı Çözüldü! İsmi kısaltma sananlar yanılıyor: Gerçek bambaşka

Kablosuz internet teknolojisi Wi-Fi’yi gerçek anlamını kısaltma olarak bilenler yıllardır yanılıyor. Wi-Fi isminin hiç bir anlamı olmadığı ortaya çıktı.

OpenAI’ın yapay zeka cihazı davalık oldu

Yapay zekâ devi OpenAI ile iPod ve iPhone gibi ürünlerin efsanevi tasarımcısı Jony Ive’ın donanım girişimi io, geliştirdikleri yeni cihaz nedeniyle bir ticari marka davasının tarafı oldu. Google destekli bir başka donanım girişimi olan iyO, OpenAI ve io’yu marka ihlaliyle suçlayarak mahkemeye başvurdu. Davaya dair sunulan belgeler, OpenAI’ın planladığı ilk donanım ürünüyle ilgili bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış detayları ortaya koydu.

Dünyanın pedalı Sakarya’da döndü: Şampiyona festivale dönüştü

Sakarya, dünya bisiklet otoritelerinin takvimindeki en prestijli yarışlardan biri olan UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yaptı.

WhatsApp geri adım attı! 2026’da devreye sokacak

WhatsApp reklam özelliğini 1 yıl sonra devreye alacağını bildirdi.

WhatsApp eskisi gibi olmayacak! Yeni özellik kabusunuz olabilir

Meta’nın WhatsApp’a getireceği reklam entegresi için endişeler artıyor. Uzmanlar söz konusu yeniliğin güvenlik açısından problem yaratağını belirtiyor.

Milli motosikletçi Deniz Öncü Moto2’de hafta sonu İtalya’da yarışacak

Milli motosikletçi Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın 9. ayağında İtalya’da piste çıkacak. Türkiye Motosiklet Federasyonunun açıklamasına göre Deniz Öncü, 20-22 Haziran tarihlerinde Mugello Pisti’nde podyum mücadelesi verecek.